marți, 28 aprilie 2015

Oxitocina sau ocitocina hormonul fericirii si al atasamentului

Oxitocina sau ocitocina hormonul fericirii si al atasamentului

Oxitocina sau ocitocina (din limba greacă ōkytokínē - naștere rapidă)

Oxitocina sau ocitocina (din limba greacă ōkytokínē - naștere rapidă) este un hormon peptidic sintetizat de către nucleii paraventricular și supraoptic ai hipotalamusului și depozitat in neurohipofiză.
Oxitocina este un nonapeptid (este alcătuit din 9 resturi de aminoacizi), având o masă moleculară de 1007 Daltoni. Structura oxitocinei este similară celei a vasopresinei, celălalt hormon neurohipofizar. Are un timp de înjumătățire de 2-4 minute.
sursa: wikipedia.com

Oxitocina este hormonul dragostei ?

Oxitocina este un hormon secretat de glanda hipofiza sau pituitara, care asa cum am aratat in articolul acesta are rol in contractia uterului in timpul travaliului, stimularea secretiei si eliberarii de lapte de la nivelul glandei mamare, apare cand mama isi tine copilul in brate, si-i da o stare pozitiva si un echilibru sufletesc.

Oxitocina este denumita si hormonul dragostei si al atasamentului, deoarece cu cat este mai profunda relatia de dragoste cu atat secretia de oxitocina este mai mare.

Manifestarile de tandrete, mangaierile, imbratisarile, vorbele afectuoase, determina cresterea cantitatii de oxitocina, aceasta secretandu-se atunci cand doi indragostiti se saruta, sau cand un indragostit priveste poza celui pe care il iubeste.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu