marți, 28 aprilie 2015

Parintele Nicolae Tanase - Sotul ideal si sotia ideala

cartea Sotul ideal si sotia ideala

Parintele Nicolae Tanase - Sotul ideal si sotia ideala

Femeia este net superioară bărbatului, mai puţin din punct de vedere al sacerdoţiului (ştiţi că femeia nu poate fi preot). Noi ne exprimăm, fie peiorativ, fie chiar aiurea, cu termenul „femeia - sexul slab”. Ceea ce este o totală minciună, deplină, o minciună perfectă. Pentru că femeia nu este sexul slab. Femeia este sexul „fin”, pentru că Dumnezeu a înzestrat-o cu fineţe. În timp ce pe bărbat l-a înzestrat cu puterea bărbăţiei. Însă această putere în niciun caz nu poate să eclipseze fineţea femeii. Femeia are însă şi un handicap. Handicapul de a iubi doar desăvârşit. Şi este handicap sau este calitate, în funcţie de situaţie. Iar pentru că ea poate iubi desăvârşit, ea nu poate iubi decât o singură dată.
....
Aş încerca să vă reamintesc ceea ce se întâmplă la cununie şi ceea ce aţi trăit, fie că aţi văzut, la fiecare cununie. Aşa cum stau mirii acolo, cântăreţul citeşte Apostolul: „Femeilor, supuneţi - vă bărbaţilor voştri!” Cum? Ca Domnul. Atunci bărbatul, de obicei, mai înalt, întoarce puţin capul pe stânga şi îşi priveşte mireasa. Şi mireasa pleacă ochii. Cântăreţul continuă „Bărbaţilor, iubiţi-vă femeile voastre!”. Atunci mireasa ridică ochii, întoarce puţin capul spre dreapta, nu pleacă capul; în sfârşit, trăieşte aşa doar un sentiment. Pe de o parte, în prima fază a cuvintelor cântăreţului, mireasa se cam întunecă la faţă, iar după aceea se luminează la faţă ea şi se cam întunecă mirele. Să comentăm puţin de ce.

Să amintim un cuvânt neaşteptat al Sf. Efrem Sirul. Acel Efrem Sirul, care a zis: „Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăvirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert,
nu mi-l da mie”. Un sfânt din pustiu, care cu greu era adus în Biserici ca să predice trăirea. El spune aşa: „Bărbate, ţi-a fost creată femeia din coasta ta. Deci, de la mijlocul corpului tău. Nu din călcâiul tău. Drept pentru care nu-ţi juca femeia în picioare.” După aceea se adresează femeii şi zice: „Femeie, din coasta bărbatului tău ai fost creată! Nu te urca  în capul lui.” Şi dumneavoastră zâmbiţi, dar el s-a exprimat aşa ca să ne facă să înţelegem care este starea şi locul fiecăruia într-o familie.
sursa: tainacasatoriei.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu